Höns

På Apellgården älskar vi våra underbara sprättande och kacklande vänner. Vi är stolta över de raser vi har – alla är de representanter för det svenska kulturarvet och gamla svenska raser.  Raser, som idag är hotade till antal och existens av de modernare hybrider som i ägg- och köttindustrin ger hög avkastning på kort tid.

Vi håller våra djur i naturliga grupper med frisprättande utevistelse varje dag. Djuren ges vila under de mörka och kalla perioderna och lever därför i många år här hos oss!

Alla de raser som bor på Apellgården är starkt utrotningshotade och vi medverkar i arbetet att bevara de unika generna djuren bär med sig. Detta bevarandearbete sker tillsammans med Kulturhönsföreningen.

På gården finns (klicka på namnet föra att läsa mer om rasen och våra djur):

  • Smålandshöns. Denna lugna ras med sin charmanta tupp, nyfikna hönor som ger vita ägg har funnit sin plats här på Apellgården.
  • Silverudds Blå. Vår unika grupp stoltserar med sina dova färger och ger oss gröna ägg. Denna ras måste ha hönsvärldens vackraste ögon.
  • Queen Silvia Gold, av många ansedda som det vackraste rasen av dem alla. Raden är starkt utrotningshotad. Äggen är ljust beige/rosa-aktiga.

Tack vare de olika raserna blir äggkorgen fylld med umndert goda ägg i olika färger.

Under många år arbetade vi också med bevarandet av Ölandhönsen, också det en fantastisk ras, men nu har våra Ölandshöns fått flytta vidare och bildat ett antal nya genbanker. Läs mer om Ölandshönsen här.

Vilostund

Vilostund