Ankor… vilka livsnjutare – de älskar vatten i alla former, äter och solar!
På Apellgården har vi under tid haft två sorters ankor: en vit och en svart. För närvarande har vi den vita Pekingankan boende os oss. Det är lätt att skilja på könen på uppvuxna ankor: Draken har en ”charmlock” på stjärten (se bilden ovanför), vilken honan saknar. De har också olika läten, draken väser och honan kvackar. Ankor är godmodiga djur och deras ägg ruvas i 28 dagar.
Pekinganka
Den vita pekingankan med sin gula näbb och gula fötter är den ras som är mest spridd över världen, de är kanske sinnebilden för ankor? Kalle Anka var en pekinganka!
Rasen är en tung (3-5 kg) och hålls för både kött och ägg, de ger ca 80-200 ägg om året. Äggen är vita och väger ca 70-80 gram.
Det finns två typer av Pekinganka, den tyska och den amerikanska varianten. Vi har den senare typen som är lite större och tyngre. Våra Pekingankor var en registrerad besättning i Kulturhönsföreningens stamboksregister och vi medverkade till ett arbete att bevara Pekingankans fina egenskaper.
Pekingankan är riktiga livsnjutare och äääälskar vatten de simmar redan från första dagen i livet! Och sniglar är smask!
Cayugaanka
Cayugaankan har sitt ursprung från sjön Cayuga i New York. De är svartglänsande och fjäderdräkten skimrar i grönt och ibland i blått – lite beroende på hur solen skiner.
Djuren väger 3,2-3,6 kg och värper 80-150 ägg om året. Äggen väger ca 65 gram och är kolsvarta i början av säsongen, för att så småningom bli grafitgrå eller ljusgröna. Rasen används till produktion av både ägg och kött – Cayugan sägs vara ankanköttets Rolls Roycs.
De älskar att bada, sola, äta gräs, sniglar och insekter. Cayugan är en något tystare ras än Pekingankan samt också något lättare.
”Peyugaanka”
Under 2017 tillät vi våra Pekingankor och Cayugaankor upptäcka varandra – vilket resulterade i de charmiga blandisarna som blev antingen gråa eller svart/vita. Det är dessa ankor vi hade under 2019.