Avelsägg

image

Avelsägg:

Vi samlar in ägg från våra friska, välmående och frigående höns och ankor. Äggen samlas in dagligen och hanteras varsamt. Vi kan också erbjuda ägg från jumbovaktlar, också de är friska och välmående 🙂

Köper du avelsägg från oss har du möjlighet att få dina kycklingar stamboksförda i Kulturhönsföreingen.

De som ska sparas till avel är av fin form och storlek samt naturligt rena. De kontrolleras med genomlysning så att det inte finns exempelvis sprickor i skalet. Kontroll av hönsäggen sker också så att luftblåsan inuti ägget är intakt.

Äggen datummärks med blyertspenna och förvaras i äggfack med spetsen neråt i 10-15 grader (i svalt skafferi). Äggfacket lutar i 30 grader och facket vänds och lutar åt andra hållet två gånger om dagen. Detta för att inte töja eller rotera äggsnodden inuti ägget. Eftersom ägget naturligt är överdraget med en skyddande hinna (ett vaxartat hölje) tvättas inte äggen hinnan skyddar mot bakterier och ger lagom genomsläpplighet av syre.

Vi säljer avelsägg i mån av tillgång. Hämtas på Ljusterö alternativt skickas med posten.
Äggen packas omsorgsfullt i oanvända kartonger. De skickas i början av veckan så att de levereras innan helgen. Betalning ska vara erlagt innan leverans.

 

IMG_3290image